SEDLISKÁ/PROSAČOV: Obce pozývajú verejnosť počas augusta na tradičné slávnosti

06.08.2012 Vranov nad Topľou

Prosačov/Sedliská 6. augusta (TASR) - Letné kultúrne slávnosti spojené s ukážkami prác ľudových remeselníkov či vystúpeniami folklórnych súborov a hudobných skupín sa uskutočnia o niekoľko dní v obciach Sedliská a Prosačov v okrese Vranov nad Topľou. Organizátori spomínaných podujatí očakávajú, že sa na nich zúčastnia už tradične stovky ľudí.
Program Slávností remesiel pod hradom Čičva v Sedliskách odštartuje v nedeľu 12. augusta o 14.00 h v areáli miestneho amfiteátra. Postupy, ako aj výsledky svojej práce tam budú prezentovať rezbári, kováči, šperkári, výrobcovia krojov, fujár, košíkov z papiera, krojovaných bábik, pernikári, ako aj tkáči na krosnách. Návštevníci podujatia sa môžu zároveň bližšie zoznámiť s paličkovanou čipkou a rôznymi technikami výroby veľkonočných kraslíc.
Na Slávnostiach remesiel nebudú chýbať ani ukážky prípravy tradičnej zemplínskej gastronómie a jej ochutnávka. Miestne gazdiné ponúknu návštevníkom spomínanej akcie vlastnoručne vyrobené zemiakové lokše a obľúbené nalešníky.
O kultúrnu stránku podujatia sa postarajú členovia mužských speváckych skupín Šedliščanske chlopi a Hrušovčan, ako aj folklórnych súborov Orgonina a Chemlon. Humorným slovom sa chystá pobaviť návštevníkov Slávností pod hradom Čičva ľudová rozprávačka Araňa.
Tradičné Kultúrne slávnosti zorganizuje na svojej pôde obec Prosačov v nedeľu 19. augusta. Osemnásty ročník tohto podujatia sa začne o 10.30 h svätou liturgiou. Program bude následne pokračovať o 13.00 h v areáli obecného úradu vystúpeniami viacerých interpretov a folklórnych kolektívov.
Predstavia sa v ňom miestna hudobno-spevácka skupina Proxon, Jakub Petraník and BAND, ako aj folklórne súbory Šiňava a Topľan. Návštevníci podujatia sa môžu v priebehu slávnosti zároveň zoznámiť s jazdou na koni a vyhrať zaujímavé ceny v tombole.
Informácie o spomínaných podujatiach poskytla TASR Anna Delyová z Hornozemplínskeho osvetového strediska vo Vranove nad Topľou, ktoré sa spolu s jednotlivými obcami podieľa na ich príprave. Súčasťou organizačného výboru Slávností v Sedliskách sú aj pracovníci Vlastivedného múzea v Hanušovciach nad Topľou.
 

Vyberte región